Cuina

 Caragoles amb tomaca

Publicat al butlletí la Vila.roja .Octubre de 1981

S’agarren les caragoles ( d’un sac d’arpillera amb fulles de taronger ), es renten i es posen amb aigua tíbia en una cassola de fang o de llauna, tapada al sol fins que traguen les banyes. Després es tornen a rentar i es tiren les caragoles sense banya. Es posen dins un perol de fang. És el més indicat, amb aigua suficient i es posen al foc. Quan bull es lleva la bromera que fan les caragoles; això dues o tres vegades; tot amb la mateixa aigua. Després, sense tirar eixa aigua, així les caragoles tenen millor gust, s’afegeix la salsa feta a banda ( amb alls, cacaus, joliverts, herbassana, pa fregit i tomaca torrada millor) més un poc d’oli ( que no siga de colza) . Tornem a deixar-ho bullir. Es manté uns deu minuts a poc de foc. Llest per a menjar.

L’aigua deu ser la suficient per a totes les operacions i per a poder sucar, segons el gust del qui va a menjar-se-les.

A banda es fa la tomaca de la següent manera: es frig la carn, millor, amb cassola de fang quan ja estiga s’afegeix la pebrera; en estar aquesta sofregida es posa la tomaca feta a trocets. A poquet de foc es va coent. També es sol posar llonganisses.

Arròs al forn amb carbassa

Publicat al butlletí la Vila.roja .Gener de 1981

En una cassola d’obra es fica oli i uns alls partits per la meitat. Sofrigent-se, un poc, amb tomaca. S’afegix l’arròs per a ofegar-lo amb el sofregit. A continuació, es posen unes molletes d’abaejo ben rentat a mitja sal. Se li peguen unes voltets per tal que s’amere bé d’oli, Li ficarem aigua, a raó de dos parts per una d’arròs, el safrà, una capsana d’alls sencera i la carbassa tallada a quadrets en quantitat suficient per tal que, en quedar surant, cobrisca tota la superfície de la cassola, aplanada. La fiquem al forn on courà suaument al voltant de vint minuts. També es pot coure melós o caldós amb cassola de ferro. Altres llocs li afegissen sucre.

Pilotes de frare

Publicat al butlletí la Vila.roja .Juliol 1983

Ingredients: 1 tassa de sucre, 1 tassa d’oli, 2 tasses d’aigua, 1 duro de llevat (pastilla) i ½ quilo de farina.

Es fica en un llibrell el sucre i l’oli, després en una tasseta d’aigua tèbia es desfà el llevat i s’afegeix. Desprès es fica la farina fins obtenir una pasta ni molt molla ni molt dura. Una vegada la pasta feta, es fa en forma de boletes i es deixa tapat fins que la pasta estiga bona. Es frigen senceres amb abundant oli ben calent. Quan estan gelades s’obrin pel mig i s’omplin de crema. Per finalitzar es passen amb sucre.img553.jpg

Per a fer la crema de les pilotes de frare es gasten els següents ingredients: 1 got de sucre, 1 got de llet, 1 cullera sopera (ben plena) de farina i un rovell d’ou.

Es desfà el rovell, el sucre i la farina amb una miqueta de llet. Desprès s’afegueix la resta de la llet, es fica al foc i es meneja tot junt amb una corfeta de llima. Per omplir les pilotes hi ha d’esperar a que la crema estiga gelada.

Arròs amb bledes

Publicat al butlletí la Vila.roja .Juliol 1982

Es prepara en cassola d’obra prou fonda. Se sofrigen uns alls i un poc de cebeta tallada molt menuda; quan estarà tot dauradet. Se li afegeix un poc de tomaca. En estar tot ben sofregit, se li posa un pessiguet de pebre-roig, un trocet d’abadejo fet a miquetes. Tot seguit s’ofeguen bé les bledes i se li aboca l’aigua, equivalent al triple de la mida d’arròs que s’haja de coure. Cal deixar-ho bullir una mitja hora a foc viu. Després, se li afegeix l’arròs amb uns brinets de safrà i la sal necessària. Segons la qualitat de l’arròs, el deixarem coure, tenint en compte que cal deixar-lo en repòs uns pocs minuts abans de servir-lo. Bon profit.

Pilotes de Nadal

Publicat al butlletí la Vila.roja .Juliol 1982

Ingredient: (per a quatre pilotes)

Pa (xicotet, un grapaet- 100 grams-). Magre de cerdo (250 grams). Sang (del conill, pollastre, tito, pato….(es pot suprimir). Sagí (40 grams). Dos ous casolans. Julivert ( dos rametes). Herba-sana (dos fulletes). Pinyons ( de pinyes de Sant Josep, -dèu grams-)- Canyella ( mitja culleradeta).

Procediment; Sofregir el magre i el sagí. El pa, julivert, pinyons, canyella i l’herba-sana es barrega amb el sofregit (l’oli també) i dos rovells i una clara ( l’altra es guarda per a carar-la, més tard). S’apreta i se li dona la forma de pilota. Després la carem amb l’altra clara. Quant l’arròs es quasi a punt de bullir es col.loquen damunt roblides amb l’aigua a mitat i als cinc minuts es pega la volta. Fins quan es traga l’arròs ben acorat.