Carlins

Publicat pel Diari de Tarragona el 24 de gener de 1874

D’una carta de Castelló de data 19 de l’actual que publica Les Províncies prenem els següents paràgrafs: Divendres a la nit es va saber que el capitost Vallès amb uns 3.500 a 4000 homes havia arribat al proper poblet de Borriol i es dirigia a Vila-real passant mitja hora de distància d’aquesta ciutat. De seguida es van doblar les guàrdies, les forces de la guàrdia civil i carrabiners van ocupar punts estratègics, establint-se forts retens de veïns armats doncs ja sap vostè que en aquesta tots els seus habitants es troben disposats i organitzats per rebutjar els carlins. A mitjanit dos vianants van portar una comunicació del capitost Vallès dirigida al comandant de la plaça comandant coronel senyor Iborti, intimant-los la rendició, la qual va ser contestada per aquell cap qui va rebutjar enèrgicament les proposicions de Vallés. La notícia d’aquestes comunicacions es va estendre immediatament per la ciutat i el poble en massa, posseït de major entusiasme, es va dirigir a les muralles disposat a vessar la seva sang en defensa de la ciutat. Era un espectacle imponent veure aquelles gent proveïdes de tot gènere d’armes disposar-se al combat, i fins als llauradors que no les tenien, van acudir proveïts de les seves terribles corbelles que podien ser a les seves mans armes mortíferes. La nit que era fosca i plujosa, es va passar sense novetat, i al dia següent, dissabte, van aparèixer les avançades carlines per diferents costats, quedant la ciutat bloquejada. A l’alba d’aquest dia van tallar, els carlins, les aigües que, procedents del Millars, condueixen a aquesta ciutat. Les portes de la plaça van estar tancades tot el dia i no es va permetre entrar ni sortir a ningú. A la nit tothom va ocupar el seu lloc, passant-la sense novetat, i es va saber que els carlins que s’havien estès per Borriana, Vila-real, Nules, Borriol, Almassora, Benicàssim i potser algun altre poble proper, havien fet bàndol prohibint als seus habitants, sota pena de mort, que portaren queviures a aquesta capital, per començar formalment el bloqueig. Aquesta notícia va fer encarir, com no podia menys, les fruites i verdures però no va abatre en gens ni mica l’ànim del castelloners. Diumenge vèiem les avançades carlistes que s’acostaven o s’allunyaven en cada moment, arribant algunes vegades a tir de fusell. Al matí una columneta de carrabiners va practicar un reconeixement al voltant de la plaça però les avançades van tindre bona cura d’anar-se’n retirant a la seva aproximació, de manera que no van arribar a creuar els seus tirs. A les 16:00 van desaparèixer les avançades i es va saber que s’havien anat a Vila-real, entrant un cotxe que, procedent de València, estava detingut a Nules. Pel poble va començar a córrer la veu que podia ser una retirada falsa i que calia estar més previnguts que mai.

Publicat pel Diari de Tarragona del 8 de febrer de 1874

Els carlins de l’antic regne de València segueixen ocupant la serra, si bé Cucala continuava amb 1500 infants i 150 cavalls cap Borriol, Vila-real i Almassora. No fa molt que estaven a Borriol, i si avui és a prop, com diu el comunicat, del Vila-real i Almassora, és que s’ha avançat cap a Nules, aproximant-se més a l’exèrcit liberal; i si han estat allà, haurà xocat ja amb ells la brigada Guàrdia que havia marxat en la seva persecució. El terreny és bo, i encara els carlistes que estan a Almassora i Vila-real tenen entre els dos punts el riu Millars, la qual cosa podria ser una contrarietat, especialment per als que ocupen l’últim punt, i sobretot si es els envolta per la seva dreta que els impedeixa guanyar la serra d’Onda.

Publicat pel Diari de Tarragona del 3 de desembre de 1874

Ens escriuen des de Castelló dissabte que Velasco, i altres capitosts amb quatre batallons van sortir aquella matinada d’Onda, i els tres batallons de Cucala de l’Alcora, acostant-se a aquesta plaça a les set del matí. Van envair l’horta per la part de la Coscollosa, robant i saquejant alqueries i carregant gran nombre de carros amb el cànem robat. Sobre uns 400 milicians, posseïts de la major indignació, es van llançar al camp pegant-se trets amb els carlins. El sempre brau coronel Plasencia va ser el primer a acudir amb l’artilleria a la porta de Sant Roc des d’on els van llançar 10 granades que queien enmig dels grups carlins. Aquests estaven tan a prop que de tot arreu es veien, i els terrats estaven coronats de gent que aplaudien estrepitosament a cada granada que queia enmig dels grups carlins. Al toc de generala es van veure immediatament cobertes les muralles pels milicians, posseïts de major entusiasme. Al migdia es van retirar els carlins cap a Borriol. A les dues de la vesprà va entrar la brillant brigada Daban, quedant un batalló a Almassora.

Del diari El Correu de Tortosa del 20 de desembre del 1934

Recorregut per ciutats tradicionalistes

A les nou menys quart de la nit d’abans d’ahir, van sortir d’aquesta ciutat en automòbil, dirigint-se a Castelló de la Plana, En Manuel Fal Conde, En Joaquím Bau i En Josep Brú. En un altre cotxe el van seguir fins a València diversos joves entusiastes de Tortosa que han tornat aquest matí. En detenir-se els cotxes a la porta del Cercle Catòlic Tradicionalista de Castelló de la Plana, els il·lustres viatgers van ser rebuts per un crescut nombre de coreligionaris seus, veient-se agradablement sorpresos amb el fet, segons el qual i malgrat l’intempestiu de l’hora, es trobava el local atestat de gent i engalanats els balcons en honor del Secretari General de la Comunió Tradicionalista. Entre una doble fila de joves del Requeté que es tocaven amb boines i que contenien la multitud de persones que s’amuntegava al llarg de l’espai que havien de recórrer, van pujar els expedicionaris al saló d’actes, constantment ovacionats i vitorejats. Un cop allà els senyors Granell, Bau i Fal Conde van dirigir breus paraules als reunits, l’entusiasme es va desbordar en termes que no ens és possible reflectir en aquestes columnes. Acomiadats amb els mateixos honors i afectuoses manifestacions que a l’arribada, van partir de Castelló cap a Almassora. A Almassora es van produir les mateixes manifestacions de delirant entusiasme que portem ressenyades de Castelló. Els caps tradicionalistes van ser rebuts al local del Sindicat Agrícola Catòlic, on el públic els va fer objecte d’una afectuosa acollida, però l’espera de quatre hores a què s’havia vist sotmès per poder saludar i estrènyer la mà dels visitants. Allà també van fer ús de la paraula els expressats senyors, enmig de grans ovacions i aplaudiments, marxant, després de breu estada i després d’haver efectuat un canvi d’impressions amb els dirigents, a Vila-real. A Vila-real, ja de matinada, els va ser dispensat una brillantíssima rebuda que, si és possible, va superar a les constants manifestacions d’entusiasme recollides al llarg del viatge, que els senyors Fal Conde i Bau feien ahir, des de Barcelona, ​​a través de Catalunya i en terres valencianes. El veïnat en massa, amb una banda de música al capdavant, esperaven l’arribada de l’automòbil, en el qual viatjaven els distingits viatgers que, igual que a Castelló, van penetrar a la casa social propietat de l’organització Tradicionalista, entre una doble fila de joves del Requetè militarment formats. Per ressenyar aquest acte es necessita un espai superior al que hem emprat adonant del viatge triomfal realitzat durant la jornada d’ahir pel secretari general de la comunió tradicionalista i els senyors Granell, Bau i Brú. Conegut és l’entusiasme dels tradicionalistes vila-realeros. La seva actuació està jalonada, en el recorregut de molts anys, d’actes brillantíssims.