Festes de Roser

Publicat pel diari El Lliberal el 4 d’octubre de 1892

Ens escriuen des d’Almassora donant-nos compte de les brillants festes religioses que es van celebrar en aquella parròquia diumenge passat. Amb un concurs extraordinari de fidels es va celebrar la missa conventual cantada per nombrosa orquestra i el prestigiós orador sagrat doctor Foguet, va ocupar la càtedra santa de l’església més gran, que ostentava esplèndida il·luminació i elegant ornament. A la vesprà es va verificar la processó de la Mare de Déu del Roser, assistint l’ajuntament en corporació i gairebé tot el veïnat. Aquest acte, que van presenciar gran nombre de forasters, va ser amenitzat per l’aplaudida banda d’Onda que va obtenir en el passat certamen d’aquesta ciutat el segon premi. Durant la vesprà de diumenge, el Casino Agrícola i Industrial d’Almassora, la façana oferia un magnífic aspecte, va rebre la visita de gairebé tots els forasters que van acudir a la veïna població, amb motiu de la festa, elogiant molt aquells l’ordre que governa tan respectable societat i l’exquisida galanteria del seu digne president el conegut propietari n’Amat Viscarro i de lafectuós tracte dels amables individus que componen la junta directiva d’aquell centre d’esbarjo.

Publicat al Correu de Tortosa l’1 d’octubre de 1925

Programa de festes, 1925

S’han organitzat els següents festejos en honor de la Mare de Déu del Roser durant els dies del 3 al 10 d’octubre: Dia 3.- A les 12:00 vol general de campanes i tir de morterets anunciant les festes. A les 15:00 bou per la Vila. A les 19:00 cercavila per la banda de música. Dia 4.- A les 06:00 diana per la banda de música, dolçaina i tirà de morterets. A les nou solemne funció religiosa en honor de Maria Santíssima del Roser, cantant-se a tota orquestra una missa del mestre Eslava, oficiant el reverend senyor rector, i ocupant la sagrada càtedra el molt il·lustre canonge magistral de Barcelona senyor Portolés. Durant la missa i a la terminació es dispararan els focs de costum. A les quatre de la vesprà, processó en honor de la Mare de Déu del Roser. A les nou del vespre, concert per la banda de música. Dia 5.- A les nou del matí, carrera de cavalls a l’estil del país a la carretera de la Cossa. A les tres de la vesprà, carreres de bicicletes. A les nou del vespre, revetlla. Dies 6, 7, 8, 9 i 10.- A les nou del matí, carreres de cavalls a l’estil del país. A les tres de la vesprà, correguda de vaquetes. A les nou del vespre, revetlla. L’últim dia a les nou del vespre, castell de focs artificials.

Publicat per l’Heraldo de Castelló el 25 de setembre de 1930

Reina gran entusiasme amb motiu de les pròximes festes que l’Ajuntament d’aquesta població vol celebrar en honor de l’excelsa patrona la Mare de Déu del Roser. Segons els nostres informes, les esmentades celebracions, a més de la part eclesiàstica amb les seues corresponents processons, solemnísimes funcions d’església, sermons a càrrec d’eloquentísims oradors sagrats, etc. tindran el seu complement amb un programa de vuit o nou dies de diversions públiques, entre les quals Destacaran segurament el magnífic bou real, ja adquirit, cinc o sis proves de bous i vaques, un monumental castell de focs d’artifici i una cordà de les que formen època . Els programes d’aquestes festes, profusament il·lustrats i magníficament editats, seran posats en circulació a final de la present setmana.

Publicat al diari Llibertat de l’11 d’octubre de 1930

De Festa

El dia sis a la nit es va celebrar la clàssica cordà. Per aquestes hores l’esperit berber que portem la majoria dels espanyols ocult en la nostra ànima va donar senyals de vida, els descendents d’Almansor van escollir la pólvora. El festeig és d’un efecte grandiós, però devia suprimir-se per perillós. La gent es va quedar molt satisfeta amb la “dinamita” a càrrec dels pirotècnics Llorenç Claveral de Sagunt i Ramon Muntanyana de Petrés. El dia set es van donar les carreres de cavalls a la Cossa, estaven bastant animades de públic però no de genets. Llàstima que aquest típic festeig valencià vaja decaient a poc a poc. A la nit, cinema públic, que encara que bastant animat no dóna prou resultat ja que es distingeixen molt malament les figures a la pantalla. El dia vuit al matí carrera de cavalls i a la vesprà bous. A la nit concert al carrer de Gasset per la banda L’Esmeralda interpretant el següent programa: “Duc de Tetuà” pasdoble de Frederic Agut. “La llegenda del petó” selecció de Soutullo i Vert. “Per si les mosques” Xotis,foxtrot d’Alonso. “La pescadora d’Ubiarc” intermedi de Josep Maria Tena. “Hugonots” fantasia, de Mebeer. “El meu cavall va morir”, tango de Teixidó. “Pont Arear” de Soutullo. És digne de lloança la tasca artística que realitzen aquests abnegats músics, treballadors de la terra la majoria, que roben al descans i a les diversions les hores d’acadèmia, per estudiar i formar-se una cultura artística i musical, i sensible la poca correspondència per part del poble que no correspon a l’esforç que realitzen. Als aficionats de l’Art, als directius del Musical i associats, al digne Ajuntament, Cercle fruiter i altres societats del poble, fem una crida per veure si seria possible posar-se d’acord i nomenar una comissió de propaganda a favor de la Banda d’Almassora i fer els treballs necessaris per a fomentar l’afició musical en aquesta vila i poder formar una Banda digna del poble d’Almassora, músics tenim, director de gran cultura, el que falta a buscar-ho, a fer propaganda. Els senyors directius del Musical tenen la paraula.

Publicat al diari Llibertat de l’14 d’octubre de 1930

Va transcórrer el vuitè dia de festa sense cap novetat. Les corregudes de vaquetes segueixen donant la nota de mansitut; fins a la data encara no ha sortit el bou que done la nota de feresa que necessiten els aficionats (les feres vestides d’homes, com va dir encertadament “Nerbite”), de manera que es veuen algunes cares descontentes. A la nit la banda “La Esmeralda”, dirigida pel seu expert director En Frederic Agut, va interpretar amb la seua habitual mestria el següent programa: “Visca el rumb”, pasdoble de Zabala. “El barber de Sevilla”, fantasia de Rossini. “Per si de cas” selecció d’Alonso. “Ponteareas”, pasdoble de Sontullo. “La rosa del safrà”, selecció de Guerrero. “Balada a La bemoll” de Xopí. “El meu cavall va morir, tango de Romero. “Santander”, pasdoble de Rosillo. Va ser una llàstima que a causa de la pluja, no va poder tocar-se la delicada balada de Xopí. El dia 12 i fora del programa oficial, també hi va haver correguda de vaquetes que van resultar manses; dilluns també tindrem bou i per la nit s’embolarà; a aquest pas es va a batre el record de corregudes de vaquetes de la província. Es veu en els senyors regidors molts desitjos de fer complaure el poble. Que s’acosten eleccions? Al final de les festes, que no sabem quan acabaran ja les comentarem. A la nit vam tenir alguna espurna d’art. El tret d’un magnífic castell de focs artificials, tronaors, carcasses; va atreure nombrós públic a la plaça O’Donell, delectant-se una estona al magnífic espectacle que presentava el firmament a l’explossionar les carcasses i diferents focs que ho inundaven de colors.

Publicat al diari Mediterràneo el 28 de setembre de 1952

Ambient

Pels comentaris es comença a viure l’ambient de les festes, que s’aproximen, patronals de la Mare de Déu del Roser i que tindran la seua commemoració aquest any el 15 d’octubre vinent. A part les religioses en què predicarà el nostre paisà Pare Benedito, destaquen les profanen del partit de futbol el dia 7 entre l’equip titular i el club esportiu Castelló i les populars del bou real el dissabte 11 per tornar a la una de la matinada. El diumenge 12 finalitzaran les festes amb el ja tradicional bou en corda.

Publicat per Josep Galí Sanxo al diari Mediterràneo el 27 de setembre de 1953

Poques i bones


Vénen aquest any una mica retallades les festes profanes del Roser. Les religioses, les mateixes de sempre. En les primeres el que es perd en quantitat es guanya en qualitat. Vegem-ho, si els nostres informes no són erronis. Dos bous reals i embolats els dies 3 i 7 d’octubre. Un equip de futbol de segona divisió, el Mestalla, dimarts 6. Dilluns cinc carreres a peu, de bicicletes i partit de bàsquet … i alguna propina que sempre hi haurà.

Publicat per Josep Galí Sanxo al diari Mediterràneo el 29 de setembre de 1954

Per a tots els gustos

Pensàvem en un principi copiar íntegre el programa de les nostres pròximes festes patronals però hem desistit en gràcia que als nostres lectors no els acuciará en excés l’interès de saber a quina hora serà el volteig de campanes, la diana musical o el tret de morterets. Abreujant doncs, heus ací el que seran les nostres celebracions. Començaran el dissabte dia 2 d’octubre amb el rosari processional al vespre. Diumenge, festa principal, missa major amb sermó a càrrec de l’il·lustre senyor Josep Soler Francès. A les 4 de la vesprà partit de futbol de competició oficial. A les 6 solemne processó amb la patrona la Mare de Déu del Roser. A la nit concert per la banda de música. Dilluns al matí aniversari per tots els difunts de la localitat. A la vesprà, a les 5, gran carrera ciclista amb un itinerari apropiat perquè el respectable no s’avorrixca Després de sopar concert per la Rondalla almassorina. Dimarts a la vesprà partit de futbol entre el nostre titular i el Borriana. Al vespre segon concert per l’acreditada Rondalla local. El dimecres, dijous i divendres carreres de cavalls pels matins i carreres de vaquetes i personal racional per les tardes. Encara que res diu el programa del que es farà a la nit estem tots al cap del carrer del que va a ballar la joventut, per descomptat cap sonata en ré bemoll. El dissabte 9, el bou real, Brau de veritat. Perquè tenim sort a Almassora. Ja saben. En això dels bous passa com amb els melons: que no se sap com sortiran fins que se’ls prova. A la nit l’embolarem. Bé, això que l’embolarem és un dir: L’embolaran. Nosaltres i vosaltres, si volen no complicar-se la vida, estarem a prudent distància de les banyes que ens assenyala la quota de por que per a aquests menesters se’ns ha assignat. No ens avergonyeix publicar-ho. Fins aleshores.

Publicat per Josep Galí Sanxo al diari Mediterràneo el 30 de setembre de 1955

Festes Patronals

Demà dissabte dia 1 d’octubre donarà començament les festes patronals en honor de la Mare de Déu del Roser amb els tradicionals voltejos de campanes, rosari cantat pels carrers de la població i concert musical. Acabaran l’altre dissabte dia 8 amb la popular desfilada de les torxes. D’entre una i altra data després hi haurà … de tot. El de sempre. Festes a granel de tota índole per distracció i solaç d’aquest poble i dels qui es dignen visitar-nos durant aquestes dades. Queden tots convidats amb la particularitat que en cap dels festejos anunciats hauran de desembossar quantitat per prendre part en elles, bé com a actors o simples espectadors, segons la festa que es tracte. Més no es pot fer ….