Viure ací. 1988 Maig

Enric Felip. Publicat al butlletí cultural La Vila-roja

Març dia 3.- El Ple municipal dona el vist i plau al projecte de regeneració de la platja que inclou la zona del Xopar.

Dia 5.- L’alcalde Escuriola viatja a Madrid per a entrevistar-se amb el director general de costes.

La publicació al butlletí d’informació municipal dels sous que cobren els funcionaris de l’Ajuntament, provoca nombroses protestes i la retenció de l’esmentada publicació que compta amb cinc mil exemplars.

Dia 9.- El butlletí d’informació municipal retingut amb motiu dels problemes surgits, serà distribuït segons anuncia el director de la publicació Josep Agustí, encara que ara amb la censura prèvia que tapa amb una pegatina blanca els sous de la policia local.

Dia 12.- Forces de la guàrdia civil i la policia local, paralitzen a requeriment de l’alcalde Escuriola, una activitat de compraventa de taronges de terra que regenten algunes famílies gitanes. Els operants no contaven amb la correspont llicència municipal.

Dia 15.- Es reuneix la junta local de seguretat ciutadana i dissenya un mapa de zones conflictives a Almassora.

Dia 17.- Josep Escura Manrique, president de la Cambra Agrària Local es reuneix amb la Junta Local de Seguretat, solicitant una intervenció més directa de les autoritats en l’assumpte de les taronges presuntament robades al camp.

Dia 23.- Davant la presència de veïns i familiars, el Ple municipal va otorgar el nomenament mitjançant designació a dit, de Carmina Martinavarro Carda com a regina de les festes patronals. També van ser disignades les dames de la cort d’honor. El regidor nacionalista Josep Cubertorer va llegir un llarg vers criticant la forma de la designació. La nit, força polèmica, va cabrejar alguns. Tot això acabaren amb un convit ofert per l’Ajuntament.

Dia 24.-L’ex-alcalde Vicent Vilar desmenteix que vaja a ingressar a Unió Valenciana. Vilar que s’havia pres un retiro espiritual, anuncia que torna amb més ganes que mai i aprofita per a tornar-li la Caldera a l’Ajuntament.

Dia 28.- La premsa publica les deficiències i manca de material de la policia local. El vehicle-patrulla està a punt de marcar tres-cents mil quilòmetres i l’emisora del guàrdies té nombroses interferències.

Dia 29.-El president de l’associació de vells Millars Frederic Izquierdo anuncia davant la polèmica dels darrers dies que acepta la convivència amb altres associacions de jubilats i pensionistes.

D’altra banda, el PSPV-PSOE d’Almassora, acusa de manipuladors a Izquierdo i Blanc, després de la situació creada al Centre Municipal de la Tercera Edat.

Dia 31.- El govern municipal d’Almassora posa fi al conflicte dels jubilats. Mor a Almassora la centenària Presentació Mas Vilar al cap de 103 anys de nàixer.

Abril dia 3.-El número 1 d’AP Vicent Vilar declara al diari Mediterrània que desitja llarga vida al pacte de progrés, encara que afirma no hi havia motiu per a tirar-me, ara s’ha demostrat el superavit de 96 milions de pessetes. El batlle Escuriola diu que això cal analizar-lo i vore que s’amaga al darrere.Dia 12.- Clima de cordialitat a la festa dels jubilats i pensionistes celebrada amb motiu de la reforma feta pel nou govern. L’Ajuntament va convidar a berenar als vells i també els va posar una orquestra..Dia 15.- Comená a la platja la reparació del mur davant el Xopar. Les obres costaran més de tres milions de pessetes.Conclou la construcció de la passarel.la del grup Fàtima que uneix els carrers de sant Pau i sant Adreu. Els treballs han estat realitzats per la gent parada.Dia 24.- L’Ajuntament anuncia que l’anomenada plaça de Tirado s’inaugurarà a les festes de Santa Quitèria, concretament el diumenge dia 22 festa de la patrona. La nova plaça portarà el nom de Botànic Calduc en memòria al boticari del Raval d’Almassora i reconeiximent a la seva llavor científica com a botànic.

El Servei Valencià de la Salut instal.larà aquest estiu un servei mèdic a la platja. El consultori contarà amb un metge i un ATS.

Maig dia 1.- L’almassorí Artur Gimeno Amiguet, magistrat que fins ara havia estat president de l’Audiència Territorial de València, passarà el dia 5 a la sala quinta del Tribunal Suprem. Gimeno Amiguet formarà part juntament amb set jutge més, de l’anomenada Sala de lo militar dintre del Suprem.

Dia 4.- El regidor de la Unitat del Poble Valencià a l’Ajuntament d’Almassora Josep Cubertorer va fer prosperar una moció d’urgència en protesta pel pas del cítrics del Marroc per les carreteres de l’Estat Espanyol. A la proposta es van adherir els partits PSOE,CDS i AP que varen votar la moció d’UPV.

Dia 14.- Carmina Martinavarro Carda i les senyoretes Carmina Blanc, Mari Carme Sànchez, Iolanda Nicomedes, Lledó Prades, Carolina Langa, Carmina Ferrer, Isabel Escrig i Maria del Carme Balada han estat proclamades regina i dames de les festes patronals de 1988. L’acte, molt concurrit, va estar mantingut per Vicent Pau Serra Fortuño.

Dia 15.-El poble d’Almassora celebra l’anada a l’ermita. La venerada imatge de Santa Quitèria patrona d’Almassora va ser traslladada des de l’ermita fins l’església del Crist. Al llarg del matí Santa Quitèria va concentrar a nombroses persones que varen dinar a la vora del riu. Els xiquets van tindre jocs, fira i perols; els majors una missa major on es van cantar els gojos a la santa. Per la vesprà fogueraes i la processó amb banda de música i xiquets de comunió.

Festes populars: Martinavarro s’ha despullat. Açò és hollywood

Van ja 48 anys demanan unes festes populars i participatives quan ara que manen els d’esquerres, amb permís del centre, ens adonem que tot segueix igual, almenys en essència. . Algú degué patir un retorçò de ventre la nit de l’anomenament, al Ple municipal, de la regina i dames d’homor per a les festes patronals. Allí el regidor Pepe Cubertorer , de l’Unitat del Poble Valencià, es va tornar poeta al fer una dolça crítica al procés de designació de les xiques i la constitució de l’anomenada Junta Central de Festes, El regidor nacionalista, preocupat pel futur de la dolça Almassora, , va dir referint-se a l’assumpte de la regina i dames, que són antics afers i tic-tacs que recorden aquelles dictadures d’èpoques d’opereta que pensavem ja superades i endarrerides. A Martinavarro, li va dir Cubertorer, que vos heu re-inventat el procés que de democràtic no té res.

Tampoc es va quedar manco el regidor de l’UPV al parlar de la Junta Local de Festes per al qual, sembla un grup de gent en majoria feta dels de Felipe, que miren i callen. Les antigues despulles i branques de l’enderrocada AP que pareix que poquet a poquet passen en tropel als del duque. I les propostes i solucions que d’ella eixen, recorden aquella setmana de la joventut preparada i adobada per la periclitada OJE.

En fi, que tot no són glòries a Espanya i encara que tard, el regidor d’UPV va fer saltar la polèmica. Tot i això, l’encarregat de les festes, és el segon alcalde Vicent Martinavarro i encara que amb la recurtada Comissió de Festes, sols a ell li tocarà patir la vergonya o els èxits d’estes festes i les que vindran si es que no canvia res. De totes maneres el programa és ben ple, només cal pegar-li una ulladeta. I per diners no cal patir que diu el Favero que a ca la Vila hi ha superavit. A ballar tot lo món que és Santa Quitèria.