Falange

Publicat al diari Mediterràneo el 28 d’octubre de 1952

Escacs

El diumenge al matí es va celebrar en la llar de cadets el campionat provincial d’escacs per a guies, integrat en el trofeu excel·lentíssim senyor president de la diputació provincial, prenent part en ell 14 centúries de la capital i província els equips estaven formats per dos components . Ja des de les primeres eliminatòries van destacar com a favorits Blasco de la centúria Simancas d’Almassora, i Cervera de la Jaume I de Vila-real, que sense molts esforços i fent una ostentació de les seves facultats van arribar brillantment a la final que en una emocionant partida va donar el triomf merescudament guanyat a Blasco. Individualment la classificació va quedar de la manera següent: 1r Blasco d’Almassora. 2n. Cervera de Vila-real. 3er Pesudo d’Almassora. 4t. Álvarez de Nules. 5è. Aliaga de Borriana. 6è. Rius de Benicarló 7è. Rausell de Vinaròs. Per equips de centúries es va proclamar vencedora la Simancas d’Almassora que va aconseguir el 1r 3r. Lloc de la classificació individual, seguint-li la Jaume I de Vila-real, tercera la Blai de Lezo de Benicarló, quarta la Cristòbal Gisbert de Vinaròs, cinquena la Cid Campeador de Nules i sisena la Lepant de Borriana.

Publicat al diari Mediterràneo el 31 d’octubre de 1952

Dia dels Caiguts

El Dia dels Caiguts organitzat per la prefectura local de FET i de les JONS es van celebrar a la nostra església parroquial solemnes funerals, dipositant a continuació corones de flors en els murs on figuren els noms de tots aquells que d’aquesta població van donar la seua sang per tants eterns postulats.

Publicat per Josep Galí Sanxo al diari Mediterràneo el 25 d’octubre de 1953

Cloenda d’uns cursets


Ahir a la nit sota la presidència del delegat sindical local i del professor de l’escola sindical camarada Vicent Ulldemolins, es va celebrar la clausura d’un curset per a enllaços sindicals que ha vingut celebrant-se durant els últims dies i en què s’han explicat a les representacions socials de la localitat temes de tipus econòmic, social i laboral així com d’organització sindical. El curset ha resultat molt brillant per la nombrosa i selecta assistència així com l’aplicació demostrada pels cursetistes, pel que els seus fruits seran molt interessants per a la bona marxa en el si de les empreses. En l’acte de la clausura hi va haver unes paraules de la presidència destacant la importància d’aquestes activitats tan necessàries perquè els enllaços sindicals puguen complir satisfactòriament la tasca per a la qual han estat elegits. Finalment s’han reunit en un dinar de germanor durant el transcurs del qual es van intercanviar punts de vista i impressions sobre assumptes sindicals.

Publicat per Josep Galí Sanxo al diari Mediterràneo el 22 de juliol de 1954

Honor als campions

Del Front de Joventuts d’Almassora. Ja ho llegirien a la secció esportiva corresponent d’aquest diari dimarts. S’ha classificat campió provincial de futbol l’equip de la centúria Simancas d’Almassora, amb tots els honors, ja que guanyar per un 5-0 en camp neutral no és per dir que si el públic, l’àrbitre o la sort. Ens interessa destacar el fet perquè sentim una debilitat sense límits per tot l’amateur. Ho són sense mistificacions d’índole alguna aquests xicots del Front de Joventuts. Tant que per obtindre la neta victòria no van necessitar autobús ni tan sols camió per traslladar-se al camp de futbol borrianer. L’exercici ciclista que abans del partit, a ple sol, van haver de realitzar els va servir d’esperó perquè la delegació juvenil d’Almassora expliqués en el seu brillantissim historial amb un trofeu més sense màcula de cap classe. Enhorabona.

Publicat per Josep Galí Sanxo al diari Mediterràneo el 24 de novembre de 1954

Aniversari

Amb motiu de celebrar-se el dissabte últim el 18 aniversari de la mort de Josep Antoni, van tindre lloc en aquesta població els següents actes organitzats per la direcció local del Moviment. A les sis del matí, amb assistència d’autoritats i jerarquies, consell local, guàrdia de Franco, en front de la joventuts i afiliats, es va celebrar davant la Creu dels Caiguts un emocionant acte en què va pronunciar una elocució el secretari local de la FET i de les JONS. A continuació i pel cap local, van ser dipositades les cinc roses simbòliques. Tots els assistents a l’acte anterior, es van traslladar seguidament al temple parroquial on pel reverend senyor rector es va dir una missa i resar un respons per l’etern descans del fundador de la Falange. A la vesprà a les vuit i en Llar Rural del Front de Joventuts que apareixia abarrotat d’assistents, va desenvolupar el delegat local d’aquesta juvenil organització la lliçó corresponent al Dia del Dolor, dirigint-se en ella de manera especial a les centúries allà congregades de cadets, fletxes i aprenents. Finalment, i per l’assessor religiós, es va resar el sant rosari al qual es van sumar les afiliades a la Secció Femenina.

Publicat al diari Mediterràneo el 24 de novembre de 1955

Solemne imposició de la medalla d’or de la constància al delegat local del front de joventuts camarada Jesús Milián


Commemorant
-se per les falanges juvenils de Franco el XIX aniversari de la mort de Josep Antoni, es va celebrar dissabte passat a Almassora una solemne reunió extraordinària que revestia més la importància que suposa l’homenatge que el Front de Joventuts provincial al delegat local d’aquesta vila, camarada Jesús Milian de Gòmez i imposició al mateix de la medalla d’or de la constància de primera classe que li ha estat concedida pel delegat nacional de l’organització juvenil. La llar rural presentava un magnífic aspecte ja que s’hi havien congregat tots els camarades de la falanges juvenils de Franco que pertanyen a les centúries Simancas i Roger de Llúria, de cadets i fletxes respectivament havien estat convocats per assistir a l’acte extraordinari del Dia del Dolor a celebrar aquesta mateixa vesprà. Per presidir el mateix es va desplaçar a Almassora el delegat provincial del Front de Joventuts, acompanyat de l’assessor provincial de religió i de l’inspector provincial de l’organització assistint-hi el cap local del Moviment d’Almassora en unió de totes les jerarquies i autoritats locals que es van unir amb entusiasme a l’acte, així com en consell local del Moviment, la corporació municipal, guàrdia de Franco i vella guàrdia d’Almassora. Amb la sala d’actes completament plena, es va iniciar l’acte amb la intervenció del camarada Jesús Milian de Gòmez delegat local del Front de Joventuts d’Almassora, que amb eloqüents i sentides paraules va desenvolupar la lliçó del Dia del Dolor a través d’una interessantíssima glossa de diversos punts de meditació sobre la vida de Josep Antoni, examinant la seua entrega completa al servei, al sacrifici i l’amor d’Espanya, comparats amb l’ensenyament de la seua mort com a acte de servei, sacrifici suprem del fundador i manifestació del seu amor a la pàtria.

Ofrenant sa vida amb aquelles paraules del primer cap nacional: Tant de bo siga la meua l’última sang espanyola que s’aboque en discòrdies civils. Tant de bo trobarà ja en pau, el poble espanyol tan ric en entranyables qualitats, la pàtria, el pa i la justícia. La seua lliçó va ser rubricada amb una salva d’aplaudiments, i seguida d’una consigna religiosa que va anar a càrrec de l’assessor local de religió del Front de Joventuts d’Almassora reverend Corneli Monfort, va explicar brillantment la paràbola de la llavor caiguda en mal terreny i víctima del mateix, comparada la fecunditat de la llavor de la Falange que va caure en l’immillorable terreny que havia regat la sang de Josep Antoni. Després de la lliçó religiosa, es va aixecar per parlar el delegat provincial del Front de Joventuts qui va expressar la seua satisfacció pel meravellós espectacle que li oferia la llar rural d’Almassora en aquella ocasió tan memorable de la commemoració del Dia del Dolor, trobant-se en ell tota la representació falangista d’Almassora en les seues diferents escales des del cap local fins al més petit fletxa. Sense faltar cap, a tots els quals va agrair amb sentides frases la seua presència allà. Amb eloqüents paraules va glossar la tasca del cap local del Front de Joventuts en la seua difícil tasca de dur endavant l’organització local del poble i va expressar la seua satisfacció per haver comprovat en els anys que porta al capdavant de l’organització juvenil de la província que el Front de Joventuts d’Almassora constitueix un nucli exemplar, magnífic i ple de vitalitat que ho fan entre els primers, gràcies a la tasca constant i continuada del delegat local, camarada Jesús Milián de Gómez, a qui se m’ha ordenat imposar la medalla de la constància de primera classe d’or que ara li lliure.

En aquest punt tots els assistents dempeus van prorrompre en una calorosa salva d’aplaudiments com a homenatge al volgut delegat local que emocionat va rebre del camarada Armelles la seua insígnia. Després de la intervenció dels aplaudiments el delegat provincial, va destacar la personalitat del camarada Milián, el seu esplèndit treball, la seua constància inigualable que ha fet que altres camarades com el veterà Francesc Manrique, el més antic cap de centúria en actiu de la nostra província, constant col·laborador en les tasques a la delegació local, tot i tindre ja diversos fills, no ha abandonat en un tret exemplar de servei i sacrifici la direcció i comandament de la centúria Simancas, una de les millors que hi ha entre les provincials. Finalment va exhortar tots a seguir en aquesta línia de conducta i felicità a tots els assistents per aquest triomf del Front de Joventuts d’Almassora, sent acollides els seues paraules finals amb grans aplaudiments que van durar llarga estona, i cantant finalment el Cara al Sol als crits rituals que va donar el delegat provincial del Front de Joventuts.

Distinció admirable

Publicat al diari Mediterràneo per Josep Galí Sancho el 21 de març de 1956

Com ja en el seu dia va aparèixer en aquest mateix diari, ha estat concedida per la Delegació Nacional de Front de Joventuts, a proposta de la Direcció Central d’Ensenyament, la medalla de la joventut al nostre bon amic el mestre nacional i Delegat Local del Front de Joventuts, camarada Jesús Milián. Diu Joventut, òrgan nacional del F. de J. Que aquesta recompensa ha estat creada per concedir a l’autoritats docents, professors i mestres que destaquen per la seua col·laboració amb el Front de Joventuts en la tasca de formar generacions que garanteixen la continuïtat del Moviment Nacional . Ningú millor que Almassora sap quan cert és tot això en el camarada condecorat amb la primera recompensa d’aquesta classe que es concedeix a la nostra província. La nostra sincera enhorabona.

Artistes i facilitats

Publicat al periòdic Mediterràneo per Josep Galí Sanxo el 25 de maig de 1956

Va ser el dia de Santa Quitèria, l’any actual quan va coincidir amb totes aquestes festes patronals es va inaugurar solemnement dimecres últim una exposició patrocinada pel Front de Joventuts d’Almassora. En veritat que hi ha coses bones. Doncs juntament amb aquests acabats, models de diaris murals que tants guardons provincials i nacionals li han valgut a la Delegació Local de la nostra Organització Jovenil, apareixen altres treballs no menys dignes d’atenció. Però, sobretot pel que fa a pintura ja la cosa adquireix veritables vols de tot ordre. On, per a que res falte hi ha també les seues mostres de pintura abstracta. Més nosaltres, menys artistes, que una altra cosa, pensem contemplant aquesta exposició les facilitats que té avui dia la joventut per a tot allò noble i sincer. Radical contrast amb els temps en què el nostre transcórrer on tot l’afany, tot l’ímpetu dels pocs anys se’ns bolcava en la rabiosa lluita política, enganxant cartells als carrers on major era la cura quan més ferotgement s’atacava, en ells, l’element contrari. Per això acabem de cremar aquella nostra joventut en una devastadora guerra mentre que a la d’ara, a la d’un Agut, un Arquimbau, un Pesudo, un Bernat, un Tonet etc. expositors tots ells; se’ls ofereix un futur ple de unes perspectives tan favorables quantes siguen les seues ambicions i inquietuds artístiques.

Medalla

Publicat al diari Mediterràneo el 31 de maig de 1956


El sotscap provincial, acompanyat pel delegat provincial del Front de Joventuts, cap local del Moviment i delegat d’Almassora, van passar revista a les unitats dels pobles que participaven en la concentració de diumenge passat a Almassora. A continuació les unitats es van dirigir al carrer Escura i Serra, on va ser descoberta una làpida d’aquests camarades pel subcap provincial. Prèviament el delegat local havia pronunciat unes paraules per explicar la significació de l’acte. Es va cantar el Cara al Sol.
Després les jerarquies provincials esmentades, el consell local i l’ajuntament van visitar l’exposició d’art del Front de Joventuts. Es va jugar un partit d’handbol entre una selecció de la localitat i una dels pobles que havien assistit. A les 11, a l’església parroquial es va oficiar la santa missa pel capellà provincial del Front de Joventuts que prèviament va beneir la imatge de Sant Ferran de la delegació local del Front de Joventuts d’Almassora. Al presbiteri es van asseure les jerarquies esmentades. En el teatre, abarrotat pels xiquets de la concentració i poble d’Almassora, va tindre lloc un acte que van iniciar amb unes actuacions de l’orquestra d’harmòniques de la delegació provincial. Acabada la qual es va constituir la presidència a l’escenari, formada pel subcap provincial, delegat provincial, cap local del Moviment, alcalde, assessor religiós i rector de la localitat, el capellà provincial i el secretari del Front de Joventuts. El delegat provincial del Front de Joventuts va llegir els decrets de concessió de les medalles que van ser imposades pel subcap provincial al camarada Josep Claramonte, cap local, de l’ordre de Cisneros en categoria de medalla, i la de bronze de la joventut al delegat local i mestre, camarada Jesús Milián de Gómez.

El camarada Milián va pronunciar unes paraules agraint la presència de les jerarquies i unitats de les falanges juvenils de Franco, allà presents i ressaltant les condicions en què es forma la joventut afiliada al Front de Joventuts. El cap local va llegir una quartilla en què també va manifestar la satisfacció que els produïa l’acte que s’estava realitzant i va acabar amb unes emocionades paraules oferint la condecoració que li havia estat imposada a tots els camarades que amb ell havien col·laborat en la prefectura local per la bona organització i funcionament de la mateixa. L’assessor local de religió, i rector reverend Corneli Monfort va recordar en vibrants paraules les …. anteriors al 26 i la seua acció i va destacar l’honor que representava per a la localitat les medalles imposades. El delegat provincial del Front de Joventuts va començar per retre homenatge als delegats locals del Front de Joventuts en la persona del delegat local d’Almassora per l’esforçada i abnegada tasca que realitzen, i analitzar a continuació les virtuts que s’inculquen a l’afiliat a les falanges juvenils de Franco per aconseguir una formació íntegra. El sotscap provincial, amb precises paraules, va donar a conèixer la significació de l’acte i el que suposava la presència en el mateix de les falanges juvenils de Franco de la comarca que periòdicament es desplaçaven en els llocs de la mateixa en compliment de la consigna donada per el ministre secretari general de guanyar el carrer i donar-la a conèixer, la formació que ells havien assimilat. Va destacar la presència a l’acte del poble d’Almassora i l’afectuosa acollida que havien prestat als nostres camarades i va recalcar la preocupació de la gent gran per la joventut. Va acabar l’acte cantant el Cara el Sol, els crits de rigor els va donar el subcap provincial.

Dia de la Fé

Publicat al diari Mediterràneo el 31 d’octubre de 1975 per Josep Galí Sanxo


Organitzats per la direcció local del Moviment es van celebrar el passat dimarts dia 29, diversos actes commemoratius del Dia dels Caiguts i de la Fe que començaren amb el solemne funeral en la nostra església parroquial al qual van assistir autoritats i jerarquies, Consell Local, Secció Femenina, ex-combatents, Guàrdia de Franco, Front de Joventuts, nombrosos afiliats així com representacions diverses de les més destacades entitats de la vida local. A continuació es van dipositar corones de flors davant la làpida dels Caiguts, es va resar un respons efectuant la simbòlica ofrena de les cinc roses. Al vespre, ja al Front de Joventuts, amb la sala d’actes abarrotada de xiquets es va resar el Sant Rosari i va dir la lliçó del dia el delegat local. Finalment es va efectuar el pas i jurament dels Guies del Front de Joventuts que passen a engrossir les files del Moviment i la centúria de la Guàrdia de Franco.